Θα θυμάστε την Amanda πολύ σημαντική εφαρμογή για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) που ανέπτυξε μία ομάδα τεσσάρων φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, μεταξύ των οποίων και μία Εδεσσαία, η Μαργαρίτα Μπίντση, στην οποία είχαμε αναφερθεί πριν λίγο καιρό, όταν είχε γίνει γνωστό ότι η ομάδα προκρίθηκε για να συμμετάσχει στους παγκόσμιους τελικούς του διαγωνισμού "Microsoft Imagine Cup 2016" στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
Στο Seattle, η ελληνική ομάδα κέρδισε το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ (50.000 δολάρια) στον παγκόσμιο διαγωνισμό, της Microsoft, στην κατηγορία World Citizenship (Πολίτες του Κόσμου), για το πρότζεκτ τους Amanda. Συμμετείχαν εφευρέτες από 35 χώρες.
Η AMANDA είναι μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) για κινητά τηλέφωνα, η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο πρόβλημα του bullying καθώς και την αύξηση της ενσυναίσθησης και της αυτοπεποίθησής τους, προκειμένου να διαχειρίζονται δραστικά τέτοια φαινόμενα στο σχολείο και στον κοινωνικό τους περίγυρο. Αυτό επιτυγχάνεται προσφέροντας μία ευχάριστη εμπειρία παιχνιδιού σε αυτά, καθώς αλληλεπιδρούν με εικόνες βίντεο και διαδραστικό υλικό σχετικό με το φαινόμενο.
Η εφαρμογή πήρε το όνομα της από την Amanda Todd, η οποία σε ηλικία 15 χρονών αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της, αφότου υπέστη bullying, σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας. Πριν το θάνατο της δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο εξιστορούσε την τραγική ιστορία της μέσα από μια σειρά από κάρτες. Το βίντεο αυτό απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα και η Amanda έγινε σύμβολο κατά του bullying και πηγή έμπνευσης.
Η ομάδα Amanda, απαρτίζεται από τέσσερις φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Βασίλης Μπαλτατζής, Μαργαρίτα Μπίντση, Γιώργος Σχινάς και Ηλίας Χρυσοβέργης, με την καθοδήγηση του καθηγητή και μέντορά τους Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη.