Θα αποφευχθούν οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω χρεών στη ΔΕΗ για τα αγροτικά τιμολόγια, επειδή καθυστέρησαν οι πληρωμές των αγροτικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Μπασιάκος. Επίσης τόνισε ότι οι αγρότες, είτε είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή ή στη μέση τάση, μπορούν να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας και ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης μακροχρόνιων οφειλών σε περισσότερες δόσεις μέσω βιώσιμων διακανονισμών.
Εν τω μεταξύ, ενημερωτικό κείμενο που δημοσιοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι «με βάση τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποφασίστηκε το 2014 και ισχύει για την περίοδο 2015-2020, οι συνολικές ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2015 ανέρχονται σε 1,9 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 1,2 δις ευρώ προορίζονται για τη βασική ενίσχυση (συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα), τα 570 εκ. ευρώ για το πρασίνισμα, τα 38 εκ. ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (έως 40 ετών) και τα 141,6 εκ. ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις».
Πείθουν όμως όλα αυτά; Μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στο να μην αντιδράσουν οι αγρότες;
Ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Αγροτών Ελλάδας Θόδωρος Παπακωνσταντίνου έχει διαφορετικές απόψεις και δίνει στο Pella 24 την στυγνή πραγματικότητα για τον αγροτικό κόσμο.
Θ. Παπακωνσταντίνου: «τι σημαίνει για μας ο ΟΓΑ»
«Σαν να μην μας φτάνουν όλα τα άλλα, έχουμε κι αυτό το απίστευτο αλαλούμ στις ενισχύσεις κάτι το οποίο έχει εξαγριώσει τον αγροτικό κόσμο. Υπήρξε μια πραγματικά μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών σε όλη την Ελλάδα για 1,5 μήνα με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της Αθήνας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Ήδη προγραμματίσαμε να καταλάβουμε όλα τα γραφεία του ΟΓΑ, όπου υπάρχουν στην Ελλάδα, για να στείλουμε ένα μήνυμα στον Κατρούγκαλο ότι ΟΓΑ για εμάς σημαίνει ταυτότητα του αγρότη. Δεν θα δεχτούμε με τίποτα ο ΟΓΑ να γίνει ενιαίο με το ΙΚΑ, με το πρώην ΤΕΒΕ ή με οποιοδήποτε άλλο σχεδιάζουν», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Pella24.
Για την περίοδο των πρόσφατων κινητοποιήσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως «παιζόταν ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Περιμέναμε τις ημερομηνίες μέσα στις οποίες θα ψηφίζονταν τα προαπαιτούμενα και η πρώτη δέσμη τους, εκεί όπου περιλαμβάνονταν και το ασφαλιστικό και τα αγροτικά. Με τις κινητοποιήσεις όλα αυτά τα πράγματα πήγαν πίσω. Στην πρώτη δέσμη των προαπαιτουμένων δεν μπήκαν λοιπόν τα συγκεκριμένα ζητήματα. Θα πάνε για την δεύτερη δέσμη, από τα μέσα Γενάρη και μετά. Στείλαμε ένα μήνυμα ότι αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν, στείλαμε τα μηνύματα μας προς τους Βουλευτές της περιφέρειας. Νομίζω ότι με λίγη πίεση ακόμη τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για τους αγρότες. Σε άλλη περίπτωση θα έχουμε μια άγρια αύξηση στη φορολογία, στα ασφαλιστικά μας τέλη και με τις επιδοτήσεις έτσι όπως ήρθαν. Αντιλαμβάνεστε τι κλίμα επικρατεί στον αγροτικό κόσμο».
«Εμείς και... τα ΚΑΓΙΕΝ»
Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μία πραγματικότητα που στην Αθήνα δεν την αισθάνονται, επισήμανε ότι «στην Πέλλα και στην Ημαθία οι αγρότες φτάσαμε στο σημείο, με αυτή τη διάλυση που υπάρχει, στις όλες δομές του εμπορίου, των συνεταιρισμών κλπ., να πουλάμε τις παραγωγές μας πολύ κάτω από το κόστος. Οποιαδήποτε αγροτική παραγωγή κι αν εξετάσουμε σήμερα θα δούμε ότι πουλιέται πολύ κάτω από το κόστος. Με μια απλή ανάγνωση αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες δουλεύουν με παθητικό. Με μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να ελπίζει η χώρα να βγει από την κρίση. Φανταστείτε ότι πέρα από το παθητικό με το οποίο λειτουργούμε, πλασματικά το Υπουργείο Οικονομικών και το λέω εν γνώση λόγου, παρουσιάζει κέρδη για τις αγροτικές επιχειρήσεις και θέλει έτσι να ανεβάσει και το ποσοστό φορολόγησης στο 26%, την προκαταβολή στο 100% θαρρείς κι εδώ τα λεφτά περισσεύουν!».
Εξοργισμένος ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Αγροτών τόνισε ότι «δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε. Μετά τη συνάντηση μου με τον Τρύφων Αλεξιάδη, διέρρευσε ένα σημείωμα από το Υπουργείο Οικονομικών που παρουσίαζε όλους τους αγρότες να μην δηλώνουν εισοδήματα και υπήρχε μία υπόνοια μέσα απ’ αυτήν την διαδικασία ότι οι αγρότες είναι φοροφυγάδες, ότι παίρνουν τα πολλά λεφτά και στο τέλος δεν τα δηλώνουν ή τα αποκρύπτουν κλπ. Αναγνώσκουμε από την πλευρά μας ότι στους αγρότες πλέον το κλίμα που επικρατεί είναι κλίμα φτώχειας και ανέχειας. Αυτό θα το δει κάποιος στην πραγματικότητα του ή θα κάθεται και θα διαρρέει στην υπόλοιπη κοινωνία ότι οι αγρότες είναι που παίρνουν τις τεράστιες επιδοτήσεις, είναι αυτοί με τα Καγιέν, τις πισίνες και λοιπά. Αν ρίξετε μια ματιά στην Πέλλα και την Ημαθία θα δείτε φτώχεια και εξαθλίωση στον χώρο των αγροτών».
«Ένα στοιχείο που μένει από τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι φαίνεται το πόσο χαμηλές επιδοτήσεις παίρνει το 90% των αγροτών, που παίρνει κάτω από 1000 ευρώ και αυτοί που είναι κάτω από τα 250 ευρώ που είναι το μεγάλο ποσοστό του 90% που σας είπα, δεν παίρνουν τίποτα! 112.000 αγρότες είχαν να πάρουν επιδότηση 250 ευρώ, τα οποία λόγω της καινούργιας ΚΑΠ δεν τα παίρνουν! Ένα μικρό ποσοστό μεγαλοαγροτών που υπάρχει και δεν το αμφισβητεί κανείς, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το 90% το οποίο υποφέρει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με στοιχεία και αριθμούς.
Το μήνυμα για τους καναπέδες
Στην κουβέντα μας δεν ήταν δυνατόν να μην δώσει κι ένα μήνυμα σε όλους τους αγρότες λέγοντας ότι «με την πρώτη κίνηση που κάναμε, με το ότι καταφέραμε να συγκεντρώσουμε στην Αθήνα μετά από 25 χρόνια 10.000 αγρότες και να στείλουμε σκληρά μηνύματα και στην κυβέρνηση και στους δανειστές, να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω τα μέτρα και να τα επαναφέρουν σε άλλο χρόνο, μας κάνει να σκεφτούμε ότι την επόμενη φορά εάν βγούμε 100.000 αγρότες στον δρόμο, μπορεί να αποφύγουμε οριστικά την καταστροφή μας. Η υψηλή φορολόγηση, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές που έχουμε σαν παραγωγοί, τη στιγμή που δεν μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε από καμία τράπεζα, που πρέπει να πληρώσουμε τα αγροεφόδια μας πανάκριβα, που αυξάνεται ο ΦΠΑ και πάει στο 23% αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να καταλάβουν οι συνάδελφοι την κατάσταση που βρισκόμαστε κι αυτήν που θα βρεθούμε εάν περάσουν όλα αυτά την επόμενη μέρα. Εάν δεν αντιδράσουμε τώρα δεν θα υπάρχει μέλλον για να το πολεμήσουμε, γιατί θα τα χάσουμε όλα. Τον Γενάρη ραντεβού στα γουναράδικα και πρέπει να γίνει συνείδηση στο μυαλό όλου του κόσμου».