Σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ερευνητικό ινστιτούτο του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Γενική Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του CERN Charlotte Warakaulle, στην έδρα του μεγαλύτερου ερευνητικού ινστιτούτου στον κόσμο.
Η υπογραφή του συμφώνου είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά προσπαθειών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, αλλά και η απόκτηση τεχνογνωσίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο περιορισμός του brain drain και η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN. Στο πλαίσιο της υπογραφής του συμφώνου, διοργανώθηκε επιχειρηματική αποστολή, με τη συμμετοχή της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, του Technopolis Cluster και 15 επιχειρήσεων καινοτομίας και νέων τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπογράφει με το μέλλον», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η υπογραφή του συμφώνου έγινε παρουσία του Προέδρου της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσου Τζήκα, του Προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώης Καινοτομίας Παντελή Αγγελίδη και του Αναπληρωτή Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN Μανώλη Τσεσμελή και 15 επιχειρηματιών της Κεντρικής Μακεδονίας και του cluster Ανάπτυξης Λογισμικού, που συμμετείχαν στην αποστολή.
Πριν από δυο μήνες μπήκαν οι βάσεις για τη συγκεκριμένη συνεργασία, που ανοίγει το δρόμο για συνεργασία συνολικά της χώρας μας με ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά ινστιτούτα παγκοσμίως, το CERN. Μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το CERN. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη μια σειρά από χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Αυστρία, έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν με αντίστοιχο τρόπο τα επιτεύγματα του CERN και πλέον, με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, ανοίγει την πόρτα και για την Ελλάδα.
Ο κ. Τζιτζικώστας τον προηγούμενο Νοέμβριο είχε επισκεφτεί το CERN και τότε δόθηκε η υπόσχεση πως θα γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε αυτή η συνεργασία να γίνει πράξη, μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένου συμφώνου.
Αυτό το σύμφωνο, που έγινε πραγματικότητα με μεθοδική δουλειά, υπογράφηκε χτες και «ανοίγει νέες προοπτικές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, για τις νεοφυείς και τις start – up επιχειρήσεις, αλλά και για τους νέους ανθρώπους, το ανθρώπινο κεφάλαιο του τόπου μας, που είναι και το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειάς μας», όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την τελετή υπογραφής του συμφώνου στην έδρα του CERN.
Στο σύμφωνο συνεργασίας περιλαμβάνονται τρεις βασικοί άξονες:
1. Η παροχή τεχνογνωσίας από το CERN στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Η δυνατότητα σε φοιτητές από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή σε σεμινάρια του CERN, στη Γενεύη.
3. Η συμμετοχή επιχειρήσεων όλων των κλάδων της Κεντρικής Μακεδονίας στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN.
«Από την πρώτη στιγμή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και προσωπικά επενδύσαμε στην ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με το CERN, καθώς πιστεύουμε ότι είναι κομβικής σημασίας για την περιοχή μας. Εξάλλου, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο μας, να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε Περιφέρεια Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Περιγράφοντας τον κεντρικό στόχο της συνεργασίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξήγησε ότι θα έχει τέσσερα βασικά πρακτικά αποτελέσματα:
Πρώτον, θα περιορίσουμε το brain drain, τη φυγή δηλαδή, νέων ανθρώπων, νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, τη μεγαλύτερη κατά την άποψή μου πληγή που άνοιξε στη χώρα μας η κρίση.
Δεύτερον, θα δώσουμε σημαντικά κίνητρα και δυνατότητες δημιουργίας και ανάπτυξης start-up επιχειρήσεων.
Τρίτον θα αναχαιτίσουμε τη φυγή επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες.
Τέταρτον, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
«Η συνεργασία μας γίνεται πλέον στενή με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι κάτι που επιδίωκε και το CERN, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ερευνητικού ινστιτούτου. Το σύμφωνο είναι η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε πρακτικά βήματα για συνεργασία σε μια σειρά από τομείς», επισήμανε η κ. Warakaulle.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε μάλιστα ότι στους επόμενους μήνες η Περιφέρεια θα διοργανώσει αποστολή ομάδας στελεχών του CERN στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ενημερώσουν για τις νέες δυνατότητες τόσο τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.
Ο κ. Τζήκας επισήμανε ότι «η υπογραφή του συμφώνου είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, όχι για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά για όλη τη χώρα. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να γίνει πράξη το σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να μετατρέψει την περιοχή σε Περιφέρεια Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, αλλά και για να γίνει πράξη το δικό μας όραμα για να δημιουργήσουμε την ελληνική Silicon Valley στη Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι «η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας είναι η παρακαταθήκη για την ενίσχυση του ‘θησαυρού’ της περιοχής μας, που δεν είναι άλλος από το ανθρώπινο δυναμικό της».