«Να δημιουργηθούν κατά μήκος της εθνικής οδού κέντρα μετεγκατάστασης από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα έτσι ώστε να υπάρχει ένας επιμερισμός των προσφύγων. Είναι πολύ καλύτερο και πιο αποτελεσματικό να υπάρχουν περισσότερα κέντρα με λιγότερους πρόσφυγες, παρά λιγότερα κέντρα με περισσότερους πρόσφυγες και μάλιστα στα σύνορα», δήλωσε χτες στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Ο κ. Μουζάλας προσπαθεί τώρα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κάνει σοβαρή δουλειά, αλλά είναι μόνος του. Στο μεταναστευτικό – προσφυγικό εμπλέκονται τρία Υπουργεία και δεν υπάρχει συντονισμός», υπογράμμισε.
Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα κατέθεσε δέσμη τεσσάρων προτάσεων ως πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
«Καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο προσφυγικό και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες:
1. Επιτέλους, να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το προσφυγικό γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η πολιτική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ που μέχρι τώρα ακολουθεί.
2. Να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων στις χώρες – μέλη ή υποψήφια μέλη, που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες.
3. Να ζητήσει από τον ΟΗΕ τη διοργάνωση διάσκεψης για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς η χώρα μας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
4. Να υπάρξει οργανωμένος διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να σταματήσει να λειτουργεί με τη λογική ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’, δημιουργώντας περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά μήκος της εθνικής οδού».
Ευθύνες, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, φέρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό: «Σήμερα βλέπουμε μια Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να υπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Πού είναι η αλληλεγγύη των κρατών; Είναι δυνατόν μια χώρα με βάση τα δικά της συμφέροντα να προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες είναι σε βάρος μιας άλλης χώρας μέλους της ΕΕ;».
Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση ως τη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μεταπολεμικά στη χώρα μας» και σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι φιλόξενη, με ιδιαίτερη ευαισθησία για την προσφυγιά και το αποδεικνύει στις τοπικές κοινωνίες με την εθελοντική προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες. Χωρίς αρμοδιότητες Περιφέρειες, Δήμοι και πολίτες δίνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε όλες τις σκηνές που διέθετε, παρέχει στους πρόσφυγες νερό και τροφή, υγειονομική περίθαλψη, αλλά τα μέσα που διαθέτουμε δεν επαρκούν».