Το χώρο συγκέντρωσης προσφύγων στην Ειδομένη ως επικεφαλής κλιμακίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να γίνει διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες, που συγκέντρωσε η ΠΚΜ.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης προς τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώθηκαν ποσότητες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς από επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το κλιμάκιο παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Χάρη Αηδονόπουλου και της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Ιωάννας Τζάκη, μετέβη το πρωί στην Ειδομένη, όπου μαζί με τον Δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, πραγματοποίησε αυτοψία στον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών και διέθεσε τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης για την υποστήριξή τους.
Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολες έως απάνθρωπες, παρά τις προσπάθειες των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων και των τοπικών φορέων, συνθήκες διαβίωσης» των περίπου 14.000 προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην περιοχή της Ειδομένης, ενώ τόνισε πως πλέον περίπου το 60% των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
«Το Κιλκίς και η Κεντρική Μακεδονία δέχεται όλο το βάρος ενός προβλήματος, που δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα. Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίζονται υπό απάνθρωπες και σκληρές συνθήκες σε χώρους που οργανώνονται χάρη στον εθελοντισμό, το ανθρωπιστικό καθήκον και τη διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι τοπικές κοινωνίες. Έτσι όμως η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. Υπάρχουν 1.600 άτομα μόνο στη Ειδομένη που δεν έχουν καν ένα αντίσκηνο και διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο. Οι δυνατότητες φιλοξενίας στην Ειδομένη είναι περιορισμένες. Σήμερα αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν προβλήματα δημόσιας υγείας, υγιεινής και ασφάλειας γι’ αυτό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με εξαιρετικά επείγον αίτημά της ζήτησε την κήρυξη όλου του νομού Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αίτημα που οφείλει να κάνει αποδεκτό η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να εκταμιεύσει και να διαθέσει κονδύλια προς τις περιοχές που φιλοξενούν κέντρα μετεγκατάστασης και να ενισχύσει τους Δήμους και τις εθελοντικές οργανώσεις με κάθε διαθέσιμο μέσο. Ως εναλλακτική λύση θα ήταν το πάγιο αίτημα των Περιφερειών και των Δήμων για νομοθετική ρύθμιση ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν δαπάνες και για το προσφυγικό. Ήδη έχω ανακοινώσει την εκταμίευση από ίδιους πόρους της ΠΚΜ 200.000 ευρώ για να μπορέσουμε να συνδράμουμε ουσιαστικά τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προσφυγικού, ενώ και οι Δήμοι θα διαθέσουν κονδύλια για είδη πρώτης ανάγκης, εφόσον τους δοθεί και η νομική δυνατότητα από την κυβέρνηση. Επίσης, όλο το ιατρικό προσωπικό των Διευθύνσεων Υγείας της ΠΚΜ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στην Ειδομένη και στους άλλους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία, ώστε να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ερωτηθείς για τη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να λάβουν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα στη βάση των κανόνων αλληλεγγύης που διέπουν την ευρωπαϊκή οικογένεια και να επιμεριστεί το βάρος του προβλήματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ.