Έντονες διαμαρτυρίες για το πετσόκομμα ακόμη και των υπηρεσιών που επιτελούν την προστασία του πολίτη
Πάλι άνω κάτω γίνεται η κατάσταση με τις πολιτικές του Μνημονίου. Αυτή τη φορά η σύντμηση ή κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων είναι ένα ακόμη χτύπημα, που δείχνει πόσο ενδιαφέρει το…κράτος η ασφάλεια των πολιτών. Και δυστυχώς η Πέλλα είναι για μία ακόμη φορά μία από τις περιοχές που θίγονται, βάση κεντρικών αποφάσεων οι οποίες συνάδουν υπηρετικά για να ασκήσουν τις Μνημονιακές πολιτικές. Έτσι, στον Κυβερνητικό σχεδιασμό της Πρώτη φορά Αριστεράς, που διαρρήγνυε τα ιμάτια της κάθε φορά που ακουγόταν, φημολογούνταν ή υπήρχε η πληροφόρηση για κατάργηση υπηρεσιών, φιγουράρουν προς κατάργηση τα Αστυνομικά Τμήματα της Κρύας Βρύσης και της Άρνισσας. Λογικό κι επόμενο είναι οι πολιτικοί τοπικοί ιθύνοντες να διαμαρτύρονται γι’ αυτές τις αποφάσεις, που γίνονται επί «χάρτου» και μακριά από την αίσθηση της πραγματικότητας.
Ξέρετε πού πάτε να καταργήσετε Α.Τ.;
«Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου αναδιάταξης των υπηρεσιών της Αστυνομίας και έχοντας εισπράξει τις πρώτες αντιδράσεις των δημοτών της Πέλλας, θέλω να σας δηλώσω ότι, το ενδεχόμενο κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Φύλαξης Κρύας Βρύσης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Σαφώς και θα πρέπει να αναθεωρηθεί η δομή της δημόσιας διοίκησης ακόμη και των υπηρεσιών της Αστυνομίας. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτή η αλλαγή, θα πρέπει να συγκλίνουν οι προτάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει σε επιστολή διαμαρτυρίας του προς αρμοδίους ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος. Σημειώνει δε πως «τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για τη διατήρηση ή μη μιας υπηρεσίας, θα πρέπει να έρχονται σε πλήρη ταύτιση με την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους. Όσο αφορά το σχέδιο για την κατάργηση του Α.Τ.Φ. Κρύας Βρύσης θέλω να σας επισημάνω ότι, το συγκεκριμένο τμήμα στεγάζεται σε κτήριο χωρίς έξοδα, με εξασφαλισμένη τη συντήρηση του από το Δήμο Πέλλας και διαθέτει κρατητήριο δέκα ατόμων που πληροί τους κανόνες ασφάλειας. Καλύπτει μια αγροτική περιοχή με πληθυσμό περισσότερο από (10.000) δέκα χιλιάδες κατοίκους και παρέχει ασφάλεια στη λειτουργία του υποκαταστήματος ΕΛ.ΤΑ., το οποίο εξυπηρετεί δεκάδες συνταξιούχους, στη λειτουργία των υποκαταστημάτων της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, των βιομηχανιών και των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, όπως είναι η Δημοτική Ενότητα Κρύας Βρύσης, είναι συχνά τα φαινόμενα κλοπών αγροτικών προϊόντων και μηχανημάτων αλλά και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι παράνομοι αλλοδαποί, συλλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πέλλας. Όλα αυτά μάλιστα, τη στιγμή που το αστυνομικό τμήμα -αν και υποστελεχωμένο- λειτουργεί, χάριν στην αυταπάρνηση και στο φιλότιμο των στελεχών του». Ο Δήμαρχος Πέλλας μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «σε μια περιοχή με έντονη παραβατικότητα, με πολλές οδούς διαφυγής των κακοποιών, αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να συμβεί και πόσο καταστροφικό θα είναι για την τοπική κοινωνία το ενδεχόμενο κατάργησης του αστυνομικού τμήματος». Ποιος όμως το αντιλαμβάνεται; Αυτοί που κυβερνούν πλέον φαίνεται ότι δεν ξέρουν που τους πάν τα τέσσερα και έχουν γίνει χειρότεροι από την πολιτική που ακολουθούσαν, πάντοτε με εντολές, οι Σαμαράς και Βενιζέλος ως συγκυβέρνηση.
Αν όχι λεφτά, προτάσεις υπάρχουν
Ο Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, από πλευράς Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι «το Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης να στελεχωθεί πλήρως και να ενισχυθεί άμεσα κι αφού αλλάξει η εδαφική και πληθυσμιακή αρμοδιότητα του, να αστυνομεύει και τις περιοχές του πρώην Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτσι, και το Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης θα παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη αυτή την ευρύτερη περιοχή αλλά και όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες των Γιαννιτσών θα αστυνομεύουν αποτελεσματικότερα τις λοιπές περιοχές αφού δεν έχουν μια αχανή περιοχή αστυνόμευσης, ενώ κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με το Αστυνομικό Τμήμα Άρνισσας». Αυτό είναι μία ακόμη αλήθεια και γι’ αυτόν τον λόγο κατέθεσε και ανάλογη ερώτηση στη Βουλή.
Το φώναζε από το 2011
Επιστολή με την οποία εκφράζει την έντονη διαφωνία και διαμαρτυρία του για την κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Κρύας Βρύσης και Άρνισσας απέστειλε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει μια σειρά από βάσιμα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η μόνη λύση για την Πέλλα είναι η διατήρηση και ενδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής μας. Άλλωστε, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ήταν ο πρώτος που είχε κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» πριν από τρεισήμισι περίπου χρόνια με την υπ’ αριθ. 1367/18-2-2011 επιστολή του για την επερχόμενη κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Κρύας Βρύσης και Άρνισσας, όμως, τότε κάποια κυβερνητικά στελέχη είχαν σπεύσει να διαψεύσουν αυτήν την εξέλιξη. Γιατί ήξεραν ότι μία αναβολή, θα κληρονομούνταν από τους επόμενους, κάτι το οποίο έγινε και τώρα έρχονται οι νυν να διεκπεραιώσουν ότι δεν πρόλαβε να σαρώσει το πρώτο Μνημονιακό κύμα.
Έχετε εμπιστοσύνη σε καμμία… «Δέσμευση»;
Από την πλευρά της Κυβέρνησης τώρα ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τον κ. Μαστρογιάννη Βασίλειο, Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα και παρέδωσε υπόμνημα του για την αναθεώρηση της απόφασης κατάργησης των Α.Τ. Κρύας Βρύσης και Άρνισσας Ν. Πέλλας. Τα βασικά σημεία του υπομνήματος του βουλευτή ήταν η ανάγκη ύπαρξης διασπαρμένης αστυνομικής δύναμης στην Πέλλα (με δεδομένη την υποστελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας) για την διατήρηση και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη, η πραγματικότητα ότι η ύπαρξη των Α.Τ. Κρύας Βρύσης και Άρνισσας δεν δημιουργούν επιπλέον σημαντικό λειτουργικό κόστος λόγω ύπαρξης δημοτικών ή ιδιόκτητων κτιρίων κλπ, η ανάγκη αστυνόμευσης του πολλαπλάσιου πληθυσμού στην περιοχή της Βεγορίτιδας την χειμερινή περίοδο ( με την ύπαρξη πολλών χιλιάδων τουριστών στο χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν, Αγ. Αθανάσιο κλπ καθώς και η αυξημένη εγκληματικότητα στην περιοχή της Κρύας Βρύσης.
Η δέσμευση του κ. Μαστρογιάννη εκ μέρους του κ. Υπουργού ήταν η επανεξέταση του θέματος και σε όποια περίπτωση η συνέχιση της παρουσίας του συνόλου της υφιστάμενης αστυνομικής δύναμης σε Άρνισσα και Κρύα Βρύση στις αντίστοιχες περιοχές για αστυνόμευση.
Από τέτοιες «δεσμεύσεις» όμως…χορτάσαμε και βλέπουμε ότι όταν υπάρχει μία «υπόσχεση» ότι κάτι θα «επανεξεταστεί» ή πάει στις καλένδες και το βρίσκει ο πολίτης μπροστά του αργότερα ή απλά μένει «υπόσχεση» ή «δέσμευση» με το αντίθετο όμως αποτέλεσμα. Είναι άλλωστε μία ακόμη απώλεια από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, γιατί όπως έχασε την εμπιστοσύνη του ο πολίτης απέναντι στους πολιτικούς, δεν θέλει ομοίως να χάσει και το αίσθημα ασφάλειας που οφείλει η πολιτεία να του παρέχει.