Είστε εδώ

Αφιέρωμα στο Φώτη Κόντογλου

24/12/2015

Η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών

Εξαιρετική ήταν η ομιλία που παρακολούθησε το ευάριθμο κοινό που παρευρέθηκε στην φιλόξενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Πέλλας την Δευτέρα 21-12-2015. Κεντρικός ομιλητής της 8ης εκδήλωσης του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου της 20ης περιόδου 2015-16, ο Δημήτριος Νατσιός δάσκαλος και θεολόγος, συγγραφέας και παρουσιαστής της εκπομπής «Γράμματα- σπουδάματα» του τηλεοπτικού καναλιού 4Ε. Θέμα της ομιλίας του: «Ο Φώτης Κόντογλου και η παιδεία του Γένους μας».

Εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατo και 120 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου, και συνάμα ταπεινού, λογοτέχνη και αγιογράφου Φώτη Αποστολέλη από το Αϊβαλί (Κυδωνίες) της Αιολίδας της Μικράς Ασίας. Έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία και έτσι ανέλαβε την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή του ο θείος του, o ιερομόναχος π. Στέφανος Κόντογλου ηγούμενος της παρακείμενης Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης ο Φώτιος έλαβε το επώνυμο του ευεργέτη θείου του.

Το έργο του παραμένει διαχρονικό και ο λόγος του οξύς και πάντα επίκαιρος. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δάσκαλους του γένους και συναριθμείται ανάμεσα στις εμβληματικές μορφές της Πονεμένης Ρωμιοσύνης και στους ομολογητές της ορθόδοξης πίστης μας. Έζησε οσιακά, ταπεινά και λιτά. Δεν επιδίωξε την προβολή, την ανάδειξη και τους επαίνους του κόσμου. Δανειζόταν χρήματα για να βοηθήσει απλούς και εμπερίστατους ανθρώπους του καιρού του. Ο ίδιος ανέθετε στον Θεό την πορεία του και εμπιστευόταν την χάρη του. Διατηρούσε την όμορφη παράδοση της Πονεμένης Ρωμιοσύνης και στηλίτευε τον πιθηκισμό και την μειονεξία που αισθάνονταν πολλοί Νεοέλληνες σαν έβλεπαν τα λαμπιόνια και τις σειρήνες της Δύσης. Γοητεία και εντυπωσιασμός δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο και σαθρό υπόβαθρο έλκυε, και ακόμη περισσότερο ελκύει στην εποχή μας, τους επαρχιώτες Ελλαδίτες εκείνου του καιρού. Θλιβερά απομεινάρια ενός οικουμενικού και κοσμοπολίτικου κόσμου της -πρώην- απέραντης Ρωμιοσύνης. Παριστάνουν τους πάνσοφους και ειδήμονες οι ξενόδουλοι και αλλοιωμένοι στο φρόνημα –ευτυχώς όχι όλοι-πανεπιστημιακοί και άνθρωποι της διανόησης.

Ο Φ.Κ. θεωρείται ως ο ευαγγελιστής της ορθόδοξης αγιογραφίας. Οι αγιορείτες πατέρες ακολούθησαν τα χνάρια του και οι ορθόδοξοι ναοί υιοθέτησαν την γνήσια παράδοση της βυζαντινής αγιογραφίας. Οι δυτικότροπες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και αρκετοί δυτικοί μεταστράφηκαν στην Ορθοδοξία επηρεασμένοι από τον άδολο και τίμιο αγώνα του για την επαναπροσέγγιση με τις πηγές της παράδοσης της ορθόδοξης Ανατολής. H τέχνη και η μουσική πολλές φορές αντί να εξευγενίζουν, να προβληματίζουν και να ικανοποιούν το ανθρώπινο αισθητήριο λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και απαξιώνουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, υποβαθμίζοντάς την.

Χαρακτηριστικά ηχεί η θριαμβευτική ιαχή του Φώτη Κόντογλου: «Αδέλφια Ρωμιοί Έλληνες κρατείστε ζωντανή την πίστη μας, τον θησαυρό της Ορθοδοξίας, γιατί καλύτερο δεν υπάρχει σ΄ ολάκερο τον κόσμο»!
Η εξαιρετική εκδήλωση, που ενθουσίασε το ακροατήριο, προϊόν συνεργασίας μεταξύ Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας, απέδωσε γόνιμους καρπούς και έκλεισε πολύ όμορφα με την παρουσίαση Χριστουγεννιάτικων ύμνων από την βυζαντινή χορωδία του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση του χοράρχη Ιωάννη Παπακωνσταντίνου.

Η επόμενη εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών προγραμματίσθηκε για τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19.30' στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Γιαννιτσά με ομιλήτρια την κ. ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ Ιφιγένεια, Πρόεδρο του Τμήματος Νηπιαγωγών, Καθηγήτρια Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και θέμα: «bΜνημεία και Δημόσια Ιστορία στα Γιαννιτσά»