Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σταθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια αρωγοί και συμπαραστάτες των Ρομά της περιοχής. Στην πράξη και όχι στα λόγια, δημιουργήσαμε τις συνθήκες για βελτίωση της καθημερινότητας των Ρομά, δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές υποστήριξής τους και κυρίως θέσαμε το πλαίσιο για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική για κοινωνική ενσωμάτωση, για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και για ένα καλύτερο αύριο. Η αντιμετώπιση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, αποτελεί βασική πολιτική μας προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνική ένταξη και η ισότιμη μεταχείριση των ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες συνιστούν ιδιαίτερη πρόκληση. Μία πρόκληση στην οποία οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε, δεδομένου ότι η εξασφάλιση τόσο της αρμονικής συνύπαρξης εντός του ευρύτερου κοινωνικού ιστού, με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας, όσο και του σεβασμού της προσωπικότητας, είναι απόλυτες προϋποθέσεις για την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία από τις τέσσερις Περιφέρειες της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση οικογενειών Ρομά (περισσότεροι από 17.000 κάτοικοι), που διαθέτει πλέον εξειδικευμένο σχέδιο παρεμβάσεων για την υποστήριξή τους, το οποίο είναι πια σε φάση υλοποίησης με πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Κανένας πολίτης μόνος του, κανένας στο περιθώριο, ίσες ευκαιρίες και προοπτική για όλους».
Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα επισήμανε τις τέσσερις σημαντικότερες δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το 2015 μέχρι σήμερα για τους Ρομά, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους:
1. Ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», όπου καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση των οικισμών Ρομά στην Κεντρική Μακεδονία, αποτυπώνονται και ιεραρχούνται τα σημαντικότερα προβλήματα και ανάγκες ανά οικισμό.
2. Εξειδικεύτηκαν οι δράσεις για περισσότερους από 12.000 Ρομά σε πέντε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, με πληθυσμό άνω των 2.000 Ρομά ο καθένας (Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, Σερρών και Ηράκλειας στις Σέρρες).
3. Άρχισε ήδη η υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων για τους Ρομά των ανωτέρω πέντε Δήμων, δηλαδή για το 82% του συνολικού πληθυσμού των Ρομά της Κεντρικής Μακεδονίας.
4. Άρχισαν ήδη τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για 48 άνεργους εγγεγραμμένους Ρομά του οικισμού Αγίου Νεκταρίου, στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.