Στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Πριν από τη Μεγάλη Πρωτεύουσα» που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη την Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα και όλους τους συνεργάτες της για την πρωτοβουλία και την άρτια διοργάνωση της ημερίδας. Τονίζοντας τον αξιοθαύμαστο πολιτισμό και τα διαχρονικά επιτεύγματα των προγόνων μας ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από την για ένταξη έργων που έχουν σχέση με την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας παραβρέθηκαν Έλληνες και Ξένοι διακεκριμένοι επιστήμονες και μελετητές. Ανάμεσά τους η Αρχαιολόγος – Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων σήμερα Μαρία Αλιμπάκη - Ακαμάτη, ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Ιωάννης Ακαμάτης, η Αρχαιολόγος Αναστασία Χατζηδήμου – Χρυσοστόμου, ο Αρχαιολόγος Παύλος Χρυσοστόμου οι οποίοι, εισηγήθηκαν, μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με την εξέλιξη του τοπίου, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ιδεών, αλλά και την μετακίνηση πληθυσμών.
Ακολουθεί η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη:
Η περιοδική έκθεση «Πριν από τη Μεγάλη Πρωτεύουσα» αναδεικνύει την μακραίωνη και αδιάλειπτη ιστορία ανθρώπινων οικισμών στην Πέλλα, από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τις μέρες μας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα ουσιαστικά πιστοποιούν την πλούσια κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας η οποία, όπως είναι ευρέως γνωστό, τροφοδότησε τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Νιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι που τόσο πολλοί Έλληνες και ξένοι ερευνητές ενδιαφέρονται για τα αρχαιολογικά ευρήματα της Πέλλας και με τις δημοσιεύσεις τους κάνουν γνωστή την ιστορία μας.
Μέσω των αρχαιολογικών ευρημάτων και των ερμηνειών που προσφέρουν οι ειδικοί μελετητές ερχόμαστε σε επαφή με τους αρχαίους πολιτισμούς που άκμασαν στην περιοχή μας. Μαθαίνουμε για τον τρόπο ζωής και επιβίωσης, τις παρεμβάσεις τους στο φυσικό περιβάλλον, τις τεχνολογικές τους καινοτομίες καθώς, επίσης, και τις αναπτυξιακές τους στρατηγικές. Η μελέτη των συγκεκριμένων κοινωνιών παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύγχρονη κοινωνία και, επίσης, να εμπνευστούμε από το μεγαλείο, τις αξίες και τις επιλογές των προγόνων μας.
Η σημερινή υπερεπάρκεια σε ποιοτικά αγροτικά αγαθά που παράγονται στην Πέλλα, στην Ημαθία και άλλες περιοχές της χώρας μας βασίζεται στις προσπάθειες των πρώιμων γεωργοκτηνοτρόφων γύρω από τον Θερμαϊκό κόλπο. Αξίζει πραγματικά να αναδείξουμε τη δράση τους και να ερευνήσουμε περεταίρω την επίδρασή τους στην σύγχρονη κοινωνία.
Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ενδιαφέρονται για την πρόοδο των αρχαιολογικών ερευνών ώστε έγκαιρα να εντάσσουν τα κατάλληλα έργα στον αναπτυξιακό τους προγραμματισμό. Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ θα έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε αρκετές δράσεις προστασίας και ανάδειξης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.
Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Για άλλη μία φορά σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία και τις πρωτότυπες έρευνες που παρουσιάζετε και εύχομαι καλή επιτυχία στην ολοκλήρωση της Ημερίδας και τη διάδοση των συμπερασμάτων σας.»