Υπάρχει μέλλον για το Ξενία στην Έδεσσα;
H Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου προχωρά στη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση του Ξενία Έδεσσας και του Ξενία Κομοτηνής.
Η ΕΤΑΔ ποντάρει στο αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται για τον τουριστικό κλάδο, ευελπιστώντας πως θα βρεθούν πρόθυμοι επενδυτές να δώσουν ζωή εκ νέου στα θρυλικά ξενοδοχεία, τα οποία κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 50 και του 60, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος για την εποχή.
Εμπόδιο στα σχέδια της εταιρείας αναμένεται να αποτελέσει το γεγονός πως αρκετά από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια και ως εκ τούτου απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για να λειτουργήσουν ξανά. Επιπλέον πρόκριμα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό θα αποτελέσει και το τίμημα που θα απαιτηθεί στην εκκίνηση της διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η μίσθωσή θα αφορά διάστημα 50 ετών.
Το Ξενία Έδεσσας
Το Ξενία στην Έδεσσα είναι για χρόνια εκτός λειτουργίας, εγκαταλελειμμένο στην τύχη του και στη φθορά του χρόνου.
Κατασκευάστηκε το 1963 από τον αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζο, (προσθήκες έγιναν το 1998) και έχει δυναμικότητα 40 δωματίων (74 κλινών). Διαθέτει υπόλοιπο δόμησης (βρίσκεται σε οικόπεδο 7,9 στρμ.). Το κτήριο είναι διώροφο και καλύπτει 2.639,55 τμ σε ανωδομή και 1.465 τμ σε υπόγεια.
Όπως αναφέρει η ΕΤΑΔ στα στοιχεία που επισυνάπτει στο σχετικό φάκελο για το ακίνητο «βρίσκεται σε κοντινή ακτίνα από την Έδεσσα, καθώς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν (40 χλμ.), τη λίμνη Άγρα (10 χλμ.), τον παραδοσιακό οικισμό του Αγ. Αθανασίου (30 χλμ.). Η εγγύτητα του με πλήθος τουριστικών αξιοθεάτων, το καθιστά ιδιαίτερα «ελκυστικό» με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη».
Το πρόγραμμα Ξενία
Το πρόγραμμα «Ξενία» για την ανάπτυξη το τουρισμού ξεκίνησε το 1951.
Ο σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία «πρότυπων ξενοδοχειακών μονάδων», που θα προσέλκυαν την υψηλή ή μεσαία κοινωνική τάξη, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.
Μέχρι και σήμερα τα κτήρια του προγράμματος αποτελούν δείγματα του πρωτοπόρου ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού, ενώ είναι ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας.