Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.)»
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Ασφαλιστικό αποτέλεσε ωρολογιακή βόμβα κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης και ήταν ένας ακόμα αδύναμος κρίκος της ελληνικής οικονομίας, όταν αυτή βρέθηκε στη δύνη της Κρίσης.
Πολλά είναι τα διδάγματα που πήραμε από την εμπειρία της Κρίσης. Άλλοι περισσότερα και άλλοι λιγότερα. Όμως νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε όλες και όλοι στη σημασία της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος.
Όχι μόνο για τη γενιά μας, αλλά και για τις επόμενες. Η δική μου γενιά τουλάχιστον, το αντιλαμβάνεται αυτό, καθώς βίωσε και βιώνει ακόμα τις επιπτώσεις κακών και ανεύθυνων πολιτικών αποφάσεων, περασμένων δεκαετιών.
Το Σχέδιο Νόμου που συζητούμε σήμερα αποτελεί μία ακόμα δέσμευση της Νέα Δημοκρατίας για ουσιαστική μεταρρύθμιση της σχέσης του πολίτη με το Κράτος. Μιας έντιμης σχέσης, με μακροχρόνιο ορίζοντα.
Είναι σημαντικό λοιπόν το ότι για πρώτη φορά ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνοδεύεται από πλήρη αναλογιστική μελέτη κύριων και επικουρικών συντάξεων που επιβεβαιώνει την βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2070.
Κατά την άποψή μου δύο είναι τα βασικά θετικά της φιλοσοφίας του συστήματος αυτού: είναι απλό και είναι δίκαιο.
Απλό, καθώς έχει δομηθεί γύρω από την επίτευξη ασφαλιστικού βίου 30 ετών, ενιαία. Μειώνει τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία. Καταργεί την υποχρέωση ασφάλισης για το «μπλοκάκι» στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός.
Δίκαιο, αρχικά επειδή ενισχύονται σημαντικά οι συντελεστές ανταποδοτικότητας. Παράλληλα, οι εισφορές αποσυνδέονται από το εισόδημα, τα χρόνια εργασίας και το ύψος του κατώτατου μισθού, ενώ η εθνική σύνταξη παραμένει η ίδια. Το ασφαλιστικό παύει να είναι ένας ακόμα μηχανισμός φορολόγησης.
Ειδικότερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών στηρίζεται στις αρχές της ελευθερίας και της ευελιξίας.
Δημιουργούνται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες από τις οποίες κάθε ασφαλισμένη και ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει ανά έτος, βάσει του εκάστοτε προγραμματισμού. Και κάθε κατηγορία οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερο ύψος σύνταξης. Με πλήρη γνώση, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου, και με συνεχή, δυναμική ενημέρωση.
Είναι δίκαιο όμως και επειδή λαμβάνει υπόψη τους νέους επαγγελματίες, -καθολικά, όχι κάποιους μόνο κλάδους- και προβλέπει μειωμένες εισφορές για τα 5 πρώτα έτη ασφάλισης.
Λαμβάνει επίσης υπόψη το ζωτικό για την ελληνική οικονομία πρωτογενή τομέα. Αναγνωρίζει τη σημασία του και την ευαισθησία που απαιτεί η σχέση ασφαλισμένων όπως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς με το Κράτος.
Δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες συνταξιούχους να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, ειδικότερα αυτούς του πρωτογενή τομέα.
Δείχνει ευαισθησία στις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Στον αναβαθμισμένο e-ΕΦΚΑ συστήνεται Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα ΑμεΑ, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ευάλωτους συνανθρώπους μας.
Τέλος, αναφορικά με τον e-ΕΦΚΑ που προανέφερα, επιδιώκεται μια σημαντική διοικητική και οργανωτική ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο να μειωθούν οι χρόνοι απονομής συντάξεων.
Πρόκειται για τις ένα εκατομμύριο εκκρεμείς υποθέσεις που άφησε πίσω της η προηγούμενη Κυβέρνηση, ένα πρόβλημα που βιώνουν πολλά νοικοκυριά σε καθημερινή βάση.
Συμπερασματικά κ. Πρόεδρε,
Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό νόμο που μετά από πολλά χρόνια δεν περιέχει καμία μείωση συντάξεων. Αντιθέτως, προβλέπει αυξήσεις στους αδικημένους του προηγούμενου συστήματος. Με τρόπο δίκαιο και σαφή, χωρίς να κρύβεται τίποτα πίσω από δαιδαλώδεις διατάξεις και ειδικές κατηγορίες.
Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό σύστημα που δίνει κίνητρα στους εργαζόμενους να ενταχθούν και να παραμείνουν και μετά τα 30 έτη.
Ένα σύστημα που συμφέρει όλους.
Καλώ το σώμα να στηρίξει το βαθιά μεταρρυθμιστικό αυτό νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ