Είστε εδώ

Επιστολή Λάκη Βασιλειάδη σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ

05/05/2020

Επιστολή Λάκη Βασιλειάδη σε Μ. Βορίδη και Α. Λυκουρέντζο για τις καταστροφές στο κεράσι και το ροδάκινο από τους παγετούς

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο ζητά την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών αναφορικά με τους παγετούς που χτύπησαν την Πέλλα σε δύο κύματα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Ο Βουλευτής ζητά να ολοκληρωθεί η αυτοψία και η αναγγελία ζημιών στις καλλιέργειες κερασιού, οψιμανθούς επιτραπέζιου ροδάκινου και βιομηχανικού (συμπύρηνου) ροδάκινου-νεκταρινιού.
Εξηγεί ότι οι καλλιέργειες αυτές αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής της Πέλλας και ότι η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες θα είναι σημαντική. Με την ευκαιρία αυτή, θέτει ξανά στους άμεσα αρμόδιους το ζήτημα της εις βάθος αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του ΕΛΓΑ, με στόχο τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα της Αλλαγής του Κλίματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζο

Θέμα: Επιπτώσεις παγετών στις κύριες καλλιέργειες της Πέλλας

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Όπως ήδη γνωρίζετε, η Π.Ε. Πέλλας είναι η πρώτη σε παραγωγή κερασιού στην Ελλάδα, ενώ η παραγωγή κατευθύνεται τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Ο ήπιος φετινός χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα την πρώιμη ανθοφορία καλλιεργειών οπωροφόρων δέντρων, μεταξύ των οποίων και η κερασιά. Δυστυχώς όμως, οι καλλιέργειες χτυπήθηκαν επανειλημμένα από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα η αναμενόμενη παραγωγή να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
Συγκεκριμένα, οι πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών σχεδόν στο σύνολο των περιοχών της Πέλλας επηρεάστηκαν σε προανθικό στάδιο από τον παγετό της περιόδου από 17 έως 20 Μαρτίου. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα το προκάλεσε ο παγετός που επικράτησε στο ανθικό στάδιο, μεταξύ 2 και 17 Απριλίου. Το δεύτερο αυτό καταστροφικό χτύπημα έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να παρατηρείται σημαντική μείωση στα υγιή άνθη τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια ικανοποιητική παραγόμενη ποσότητα. Επισημαίνεται δε ότι σε κάποιες περιοχές ο παγετός που επικράτησε τη Μ. Πέμπτη, 16 Απριλίου έπληξε καλλιέργειες οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε μετανθικό στάδιο.
Με την παρούσα επιστολή σας καλώ να κινητοποιήσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες των οποίων προΐσταστε, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να διαπιστωθεί ανά διαμέρισμα η πραγματική έκταση της ζημίας. Τόσο το μέγεθος της καταστροφής, όσο και το χρονικό στάδιο όπου αυτή έλαβε χώρα, θα πρέπει να αποτυπωθούν επίσημα, ώστε οι περιοχές να ενταχθούν σε καθεστώς δήλωσης ζημίας παγετού και να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αναγγελιών.
Η ζημιά έχει ήδη διαπιστωθεί από τη ΔΑΟΚ Πέλλας και η αναμενόμενη απώλεια εισοδήματος των παραγωγών θα είναι σημαντική. Οι καταστροφές στο κεράσι έρχονται να προστεθούν σε αυτές στα ροδάκινα, τα οποία επίσης επλήγησαν από τους παγετούς της 17ης Μαρτίου αλλά και των φαινομένων του Απριλίου. Πλέον, μάλιστα, διαπιστώνεται έντονη καρπόπτωση και στις ποικιλίες βιομηχανικών (συμπύρηνων) ροδάκινων και οψιμανθών επιτραπέζιων ροδάκινων-νεκταρινιών και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα αναγγελία για δηλώσεις ζημιών, αφού ολοκληρωθεί η αυτοψία. Οι δύο αυτές καλλιέργειες (κεράσι και ροδάκινο) καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού εισοδήματος της Πέλλας.
Φαινόμενα όπως αυτό δείχνουν για μια ακόμα φορά πόσο απαρχαιωμένος είναι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Όπως έχουμε διαπιστώσει και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, το σύστημα ασφάλισης και αποζημιώσεων αγροτικής παραγωγής στο σύνολό του και φυσικά ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στη σημερινή, δύσκολη καθώς φαίνεται, πραγματικότητα. Οι μόνιμες επιπτώσεις της Αλλαγής του Κλίματος και τα ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν κάθε χρόνο και περισσότερο τον πρωτογενή τομέα, το αναπόσπαστο αυτό τμήμα της Ελληνικής οικονομίας. Όπως και εσείς κ. Υπουργέ αναγνωρίζετε στην Απάντησή σας στην 4334/19-02-2020 Ερώτησή μου, «οι σύγχρονες ανάγκες, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθιστούν επιβεβλημένη τη δημιουργία νέου γεωργοασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα υπακούει και θα αντιστοιχεί σε ένα νέο πλαίσιο αρχών με συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στον αγρότη»
Αναμένοντας την πάντα άμεση ανταπόκρισή σας,

Με εκτίμηση,
Λάκης Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλας

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.