Η επανεκκίνηση της οικονομίας μας, με την επιπλέον απειλή της υγειονομικής κρίσης να εμφανίσει εξάρσεις τους επόμενους μήνες, γίνεται μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο, γνώση και πόροι. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς άποψη για τις ενέργειες που απαιτεί μια δύσκολη επανεκκίνηση, που να περιλαμβάνει την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, σε νέες βάσεις, σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον.
Η μια και μόνη, προ εβδομάδων, παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Γιουτίκα αποτελεί μνημείο προχειρότητας σε ένα θέμα τεραστίων διαστάσεων και μνημείο αδιαφορίας για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (άδικα περιμέναμε για κάτι περισσότερο, στο μεσοδιάστημα...). Κάνει κακή αντιγραφή, ορισμένων προτάσεων ενός φορέα, σε μια προσπάθεια να καλύψει την ένδεια της διοίκησης. Η Π.Κ.Μ. εμφανίζεται με κάποιες προτάσεις μόνο για τη λιανική, επιδεικνύοντας την αδιαφορία της για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, για τις νέες τεχνολογίες και την επιστημονική κοινότητα, αδιαφορεί για τη βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή, αδιαφορεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αδιαφορεί για τους επαγγελματίες, αδιαφορεί για τον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις, αδιαφορεί για τις μεταφορές και τα δίκτυα. Αδιαφορεί για την προστασία της α΄ κατοικίας, αδιαφορεί για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τους πολίτες της Μακεδονίας. Απλά η σημερινή διοίκηση δεν έχει τίποτε ουσιαστικό να προτείνει, δεν έχει τίποτε να προσφέρει στον κοινό αγώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Για την παράταξή μας η κρίση αυτή δεν λύνεται μόνο με την τόνωση της ζήτησης, αλλά με την καθοριστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της καινοτομίας.
Η παράταξή μας έχει ως θεμελιώδη αρχή για τη συγκεκριμένη κρίση, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να είναι ασφαλής και να μην απειλείται με πισωγυρίσματα σε καταστάσεις καραντίνας και αποκλεισμού. Αυτό προϋποθέτει υγειονομικό εξοπλισμό και ολοκληρωμένη επιδημιολογική εικόνα, που μπορεί να ανιχνευθεί με ευρεία εφαρμογή των τεστ. Η παραγωγή του υλικού από Ελληνικές επιχειρήσεις και μάλιστα της Μακεδονίας, θα έπρεπε να είναι πρώτιστης σημασίας. Δυστυχώς αγνοήθηκε η τεχνογνωσία που προσέφερε π.χ. το εργαστήριο νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.
Ο κ. Τζιτζικώστας έχασε την μεγάλη ευκαιρία να συνδέσει Ελληνικές επιχειρήσεις και μάλιστα της Μακεδονίας με τα πανεπιστήμιά μας, για την παραγωγή μεγάλης γκάμας προϊόντων καινοτομίας προς άμεση χρήση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλούμε, έστω εκ των υστέρων, την περιφέρεια να αναδείξει τον δημιουργικό της ρόλο και να εγκαταλείψει την αντιπαραγωγική της ακινησία.
Η χώρα και η Π.Κ.Μ. χρειάζονται ένα πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που να περιλαμβάνει την ενίσχυσή για την κάλυψη των αναγκών τους με άμεσα δάνεια ύψους 20.000 ευρώ, εγγυημένα στο 100% από το δημόσιο και επομένως με το ελάχιστο επιτόκιο. Χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα επιδότησης εργασίας, με 40% επιδότηση του μισθού για έξι μήνες Επέκταση των μέτρων τόσο στα μέλη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, Συνεταιρισμών Εργαζομένων, Κοιν.Σ.Επ, ΚΟΙΣΠΕ, Γυναικείους Συνεταιρισμούς κ.λ.π., όσο και τους εργαζόμενους σε αυτές.
Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής. Με ενιαία αντίληψη για την διαδικασία παραγωγής -μεταποίησης -εμπορίας. Με τόνωση της ρευστότητας και αναστολή πληρωμής οφειλών. Με ένταξη στα προστατευτικά μέτρα όλων των ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα.
Είναι σημαντικό να αγοραστούν από το κράτος και την περιφέρεια προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και να διατεθούν μέσω των Δήμων στους οικονομικά αδύναμους, σε ανθρώπους που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.
Για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουρισμού χρειάζεται πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητάς του. Άμεσα απαιτούνται φορολογικές παρεμβάσεις (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στη διαμονή) και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Και δραστική μείωση των ενσήμων που χρειάζονται για την χορήγηση στους εργαζόμενους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Στην περίοδο της κρίσης η κερδοσκοπία μπορεί εύκολα να ενταθεί. Η Π.Κ.Μ. οφείλει να συνεργασθεί με τις Ενώσεις Καταναλωτών της Κεντρικής Μακεδονίας για να προστατέψει από φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά και εξαπάτησης, ιδιαίτερα δε στο πεδίο των διαδικτυακών υπηρεσιών και προϊόντων.
Η χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας πρέπει να αξιοποιηθεί με βάση τον σχεδιασμό σε καινοτόμα προϊόντα της βιομηχανίας, της πληροφορικής, των εφαρμογών σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα σε πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, on line καταστημάτων, μεταφορών και logistics. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί η εγκαταλειμμένη, από την περιφέρεια, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σε ένα πρόγραμμα δικτύωσης για την διάχυση της καινοτομίας στις start ups, στις επιχειρήσεις αγροδιατροφικού τομέα, των υπηρεσιών, της παραγωγής και του τουρισμού.
Εάν, σε μια κρίση πρωτόγνωρων διαστάσεων, η διοίκηση της Π.Κ.Μ. συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της βυθισμένη στην αδράνεια, η επόμενη ημέρα θα είναι μια οδυνηρή έκπληξη για την Κεντρική Μακεδονία.
Χρήστος Παπαστεργίου
περιφερειακή παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία»