Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και τις τρεις εκθέσεις σχετικά με την αναθεώρηση της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027, η οποία εξαρχής συνιστά βασικό πυλώνα της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι πολιτική για την κερδοφορία των μονοπωλίων της ΕΕ. Η αναθεώρησή της αποτελεί αναπροσαρμογή με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις τους και προσωρινό συμβιβασμό ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντά τους. Άλλωστε, η όλη συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και ο καταιγισμός τροπολογιών που χαρακτήρισε την ψήφιση των βασικών κανονισμών της ανέδειξε τον οξυμένο ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια της “πράσινης οικονομίας” και των νέων τεχνολογιών (πχ “ευφυής γεωργία ακριβείας”) από τη μια και των πιο παραδοσιακών κλάδων, όπως η βιομηχανία αγροτικών εισροών (πχ λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά κλπ), μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων κ.ά. από την άλλη.
Μήλο της έριδος αποτελούν οι υψηλές χρηματοδοτήσεις της ΚΑΠ, που προέρχονται από την καταλήστευση των λαών και καταλήγουν στον βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι διακηρύξεις υπέρ των “ποιοτικών” τροφίμων, της “προστασίας του περιβάλλοντος” και της λεγόμενης “ενιαίας υγείας” (“One Health”), υπέρ της στήριξης του εισοδήματος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων του μοντέλου της “οικογενειακής” γεωργίας γίνονται από τη σκοπιά των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ.
Η ΕΕ ούτε θέλει ούτε μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία τους περιβάλλοντος και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα. Βασικό κριτήριο των κανόνων της ΚΑΠ για το “περιβάλλον” και το “κλίμα”, τα πρότυπα της “πιστοποιημένης” και “ποιοτικής” παραγωγής “από το αγρόκτημα ως το πιάτο” είναι να ενισχυθούν τα μερίδια ορισμένων μονοπωλίων (πχ “κυκλικής οικονομίας”), αλλά και να τεθούν εμπόδια σε ανταγωνίστριες δυνάμεις (πχ ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα κλπ) που δεν εφαρμόζουν αντίστοιχες ρυθμίσεις.
Η ΕΕ βάζει ακόμη περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και την παραμονή τους στο χωράφι και στο στάβλο τους. Οι προσαρμογές που κομίζει η νέα ΚΑΠ στις άμεσες ενισχύσεις και συνολικότερα στο καθεστώς των επιδοτήσεων θα εξακολουθήσουν να συντηρούν ορισμένα τμήματα αυτοαπασχολούμενων αγροτών, επιτείνοντας όμως την καταλήστευση του μόχθου τους από τα μεταποιητικά και εμπορικά μονοπώλια, που έχουν ανάγκη από φθηνές πρώτες ύλες. Τα μέτρα προώθησης της σύστασης διεπαγγελματικών οργανώσεων, της “συμβολαιοποίησης” της παραγωγής, της ευελιξίας των ομάδων και των οργανώσεων παραγωγών έχουν ως γνώμονα την ανάγκη περαιτέρω συγκέντρωσης της παραγωγής και ενίσχυσης του ελέγχου της από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι προβλέψεις για το νέο “αποθεματικό κρίσεων” και τα “εργαλεία διαχείρισης κινδύνων” δεν αφορούν στην προστασία του μικρού και μεσαίου αγρότη από τις φυσικές καταστροφές, με υποδομές πρόληψης τους και αποζημιώσεις. Σχετίζονται με την ανάγκη διασφάλισης της λεγόμενης “ισορροπίας” της αγοράς, δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Τα “Στρατηγικά σχέδια” προωθούν την πιο ευέλικτη υπηρέτηση των στόχων της ΚΑΠ από τα κράτη μέλη ενώ παράλληλα συνεπάγονται τη συνεχή εποπτεία και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους από τα όργανα της ΕΕ.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τις εκθέσεις για τη νέα ΚΑΠ και καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να αντιπαλέψουν με την οργάνωση του αγώνα τους την επιδείνωση των όρων παραμονής τους στην παραγωγή, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για τα κέρδη, τον οποίο υπηρετεί και η νέα ΚΑΠ.