ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων
Θέμα: Ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή εργασία
Για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και στις περιφέρειες μετατρέπονται σε εργαζόμενους με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, σε περίοδο μάλιστα που η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πανδημία έχει χτυπήσει συνολικά το εισόδημα και τις συνθήκες ζωής των πιο ευάλωτων τμημάτων των εργαζομένων.
Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, καθώς αυτά είναι τα βασικά κριτήρια που ορίζει η προκήρυξη του προγράμματος. Με μία σειρά όμως από εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας (0.4278/13-10-2020, 0.4706/ 04/11/2020):
1. Εξαιρούνται από τις άδειες ειδικού που αφορούν τους γονείς που τα σχολεία των παιδιών τους είναι κλειστά.
2. Εξαιρούνται από τις άδειες ειδικού σκοπού που αφορούν τους εργαζόμενους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή έχουν προσβληθεί. Οι εργαζόμενοι αυτοί αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τις 13 ημέρες αναρρωτικής που προβλέπει το πρόγραμμα, για όλη την 8μηνη διάρκειά του και στη συνέχεια αναστέλλεται η σύμβασή τους.
3. Σε περίπτωση που οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ειδική άδεια.
4. Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες τους με ευθύνη του κράτους μπουν σε αναστολή, πχ παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κτλ., δεν μεταφέρονται στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, αλλά αναστέλλεται η σύμβασή τους.
Και στις 4 περιπτώσεις οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή της σύμβασής τους, η οποία δεν τους εντάσσει σε καμία από τις γενικές κρατικές ρυθμίσεις καταβολής επιδόματος, μένουν δηλαδή χωρίς μισθό και επίδομα, στην κορύφωση της πανδημίας, τη στιγμή που μόλις έχουν πιάσει δουλεία, μετά από μακροχρόνια ανεργία και δεν μπορούν να παρέχουν τα στοιχειώδη στον εαυτό τους και στην οικογένειά τους. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που αναπτύσσουν συμπτώματα ασθένειας ή που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, υπό τον δαμόκλεια σπάθη να μείνουν χωρίς εισόδημα σε αυτή τη συγκυρία, αναγκάζονται να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους και των συναδέλφων τους και εξακολουθούν να εργάζονται. Ακόμα και εκεί που υπάρχει πρόβλεψη για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή μεταφορά σε κοινωνική υπηρεσία, αυτή δίνεται ως επιλογή του φορέα υλοποίησης του προγράμματος και στην πράξη δεν παρέχεται στους εργαζόμενους.
Τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας, με τα 550 ευρώ μισθό και τα κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα, είναι πολιτική επιλογή της ΕΕ και των κυβερνήσεων, για να ανακυκλώνεται η ανεργία και να χτυπιούνται τα όποια συγκροτημένα δικαιώματα των εργαζομένων και στη τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Με τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε περίοδο πανδημίας μετατρέπονται και σε προγράμματα που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, ενώ δεν τους προσφέρουν ούτε τον κατώτατο μισθό.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για να αποκαταστήσει, με αναδρομική ισχύ, την καταβολή του συνόλου του μισθού των εργαζομένων με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, άδεια ειδικού σκοπού, με πλήρεις αποδοχές.
Οι βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Λαμπρούλης Γιώργος
Στολτίδης Λεωνίδας