Πολλά σενάρια, μία η αιτία θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου
Διάλεξη στα Γιαννιτσά, με όλες τις εκδοχές για το μεγάλο ζήτημα
Πέρα από θεωρίες που προσεγγίζουν περισσότερο τη συνωμοσιολογία, με έρευνα, μελέτη και συνεργασίες επί των υπαρχόντων στοιχείων, παρουσίασε τα αίτια θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο Καθηγητής Θωμάς Γερασιμίδης, από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Γιαννιτσών, που ήταν κατάμεστη, σε μία διάλεξη που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πέλλας και η ΔΗΚΕΠΑΠ.
Ο κ. Γερασιμίδης ξεκίνησε αναφερόμενος στον ίδιο τον μεγάλο Στρατηλάτη, τους γονείς του Φίλιππο και Ολυμπιάδα, στην πορεία της κοσμοκρατορίας του, όπου διήνυσε 23.480 χιλιόμετρα σε 10 χρόνια και στις εκατοντάδες χιλιάδες αναφορές για τον Αλέξανδρο σε βιβλιογραφία, ίντερνετ κλπ. Ο Αλέξανδρος μουμιοποιήθηκε στη Βαβυλώνα, η πιστοποίηση του θανάτου δεν είναι δύσκολη ιατρική υπόθεση, αλλά το δύσκολα είναι να βρεθούν τα αίτια, ήταν δυο πρώτες επισημάνσεις από τον καθηγητή, που ανέφερε πως «τότε απαγορευόταν η νεκροτομή». Κατόπιν ανέφερε τις πηγές που υπάρχουν για το θέμα (Αρρίωνας, Πλούταρχος, Στράβων, Ιώσηφος κ.α. ενώ τελευταίος ήταν ο Αριστόβουλος), ενώ επισήμανε πως «μας λείπουν ως στοιχείο για τον θάνατο του και τις συνθήκες της εποχής οι βασιλικές εφημερίδες, οι οποίες περιέγραφαν κάθε στιγμή της καθημερινότητας και οι οποίες καταστράφηκαν μαζί με την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Ο κ. Γερασιμίδης αναφέρθηκε στις εκδοχές του θανάτου του, τις οποίες δίνει ο Αρριανός και είναι η δηλητηρίαση(από τον Αριστοτέλη), την επίσης δηλητηρίαση(αλλά από τον Μήδιο), ενώ μια 3η εκδοχή κάνει αναφορά ακόμη και για εξαφάνιση του, κατά τη διάρκεια μπάνιου που έκανε στον Ευφράτη.
«Πάντως, η νόσος που υπήρξε ήταν εμπύρετος, επώδυνος και η έναρξη της άρχισε μετά από έντονη οινοποσία», είπε ο καθηγητής στη διάλεξη του για τα αίτια θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περιγράφοντας το ιατρικό του δελτίο μέρα με την ημέρα, το πώς εξελισσόταν δηλαδή η πάθηση του από τη νόσο, μια βασανιστική κατάσταση που διήρκησε 13 μέρες, καθώς την 14η απεβίωσε. «Ο Μ. Αλέξανδρος είχε γερή κράση», σημείωσε όταν παρουσίασε τον ιατρικό φάκελο του, με τα τραύματα που απέκτησε σε Ταρσό, Ισσό, Γάζα, Χώρα Μαλλών, Κυρούπολη, Ινδία, αλλά και το μολυσμένο νερό που μπορεί να ήπιες στις Σκύθες.
Περιέγραψε, σε μία εκτενή, εύκολη και κατανοητή παρουσίαση σε σλάιντς στο κοινό της αίθουσας, γιατί δεν θεωρούνται αίτια θανάτου του η ελονοσία, ο τύφος, ο Ιός του Νείλου, η κατάθλιψη ή η δηλητηρίαση, με επιχειρήματα τα οποία παρουσίασε κατόπιν και συνεργασιών με διάφορους εξειδικευμένους επιστήμονες. Πάντως, η δηλητηρίαση ήταν (και είναι) ένα σενάριο που παίζει ιδιαίτερα, λόγω του ότι αναφέρθηκε εκτενώς από τους επιγόνους του Μ. Αλεξάνδρου, για να κατηγορήσει, προσβάλλει ο ένας τον άλλο. Τελικώς η αιτία θανάτου που ισχυρίστηκε ο καθηγητής κ. Γερασιμίδης, καταλήγοντας τη διάλεξη του, ήταν η οξεία νεκρωτική παγκρεατίτιδα, μια πολύ γνωστή νόσος που όλοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες.
Τη διάλεξη προλόγισαν ο Δήμαρχος Γιαννιτσών Γρ. Στάμκος, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ Κ. Μπαλτζίδης και η αρχαιολόγος Μαρία Τριανταφυλλίδου, η οποία ήταν και η υπεύθυνη της εκδήλωσης, η διοργάνωση της οποίας ήταν άψογη.