Ολοκληρώθηκαν με ιεροπρέπεια και κατάνυξη οι ιερές ακολουθίες και τελετές της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης στον Ιερό Καθεδρικό Αγίας Σκέπης Εδέσσης. Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ενώ την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.
Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στις 6.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της τιμίας κάρας του Αγίου Καλλινίκου από το Μητροπολιτικό οίκημα στον Ι. Καθεδρικό Ναό από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, ο οποίος και χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Ύδρας κ. Εφραίμ, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καστορίας κ. Καλλινίκου και του ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Μετά την είσοδο και την ευλόγηση των άρτων ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος κατ᾿ αρχήν τόνισε ότι μέσα στις δυσμενείς συγκυρίες της επιδημίας του φονικού ιού και των άλλων καταστροφών, η Αγιοκατάταξις του Αγ. Καλλινίκου αποτελεί απόδειξη ότι ο Θεός δεν μας ξέχασε. Εξήγησε επίσης, ότι μετά την πρώτη εορτή του Αγίου Καλλινίκου και την Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του κατά το προηγούμενο έτος, ο εορτασμός αυτός αποτελεί την επίσημο Αγιοκατάταξη του Αγ. Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης κατά τα ιερά θέσμια της Εκκλησίας. Ευχαρίστησε τέλος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Σεβασμιωτάτους εκπροσώπους Του, τον εκπρόσωπο της Ι. Συνόδου και τους συγχοροστατούντας αγίους Αρχιερείς.
Στην συνέχεια ο προεξάρχων της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ανέγνωσε από του ιερού βήματος την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Καλλινίκου και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος ανέγνωσε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αγιοκατάταξη του Αγ. Καλλινίκου.
Ακολούθως κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι η παρουσία του Αγίου απόδειξη, ότι σε κάθε εποχή, σε κάθε κοινωνία, κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες η χάρις του Θεού ξεπερνά τις ανθρώπινες συμβατότητες, τα μεγέθη του κόσμου, τις ανθρώπινες μικρότητες και σκηνώνει στους εκλεκτούς του Θεού αναδεικνύοντάς τους». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο Άγιος Καλλίνικος συγκέντρωνε τα χαρακτηριστικά της αγιότητος: την ακρίβεια της πίστεως, την κατόρθωση όλων των αρετών και τα επακόλουθα χαρίσματα. Αντιμετώπιζε το αρχιερατικό αξίωμα ως ευθύνη μεγίστη, μαρτύριο και μαρτυρία για την σωτηρία των λογικών προβάτων. Η ασκητικότητα του βίου του τον καθιστούσε αρχιερέα και μοναχό, ενώ διακρινόταν για τον ιεραποστολικό ζήλο, για την λιτότητα του βίου, για την αυταπάρνηση, για το λειτουργικό ήθος, για την αγάπη και την φιλανθρωπία καθώς επίσης και για την υπακοή του στην Εκκλησία, τον σεβασμό του στο Συνοδικό της πολίτευμα, αλλά και τον σεβασμό και την αγάπη του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κάλεσε τέλος όλους σε θερμή ικεσία προς τον τιμώμενο Άγιο.
Αμέσως μετά ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος τέλεσε την τελετή της Αγιοκατατάξεως και ανέγνωσε την ειδική ευχή την οποία συνέθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης πνευματικό τέκνο και υμνογράφος των ιερών ακολουθιών του εορταζομένου Αγίου.
Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, πρώτη επέτειο της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου και ημέρα της επισήμου Αγιοκατατάξεώς του, στις 7.00 π.μ. τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. Ο Σεβασμιώτατος προέστη επίσης στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο μετείχαν όλοι οι συγχοροστατήσαντες στον Πανηγυρικό Εσπερινό Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ευλόγησε το κόλλυβο του Αγίου και κήρυξε τον θείο λόγο.
Αρχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκηδόνος μετέφερε τις ευχές της Α.Θ. Παναγιότητος προς τον ποιμενάρχη της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, τους ευσεβείς άρχοντες και τον φιλόχριστο λαό. Χαρακτήρισε δε τον τιμώμενο Άγιο φίλο του Χριστού, λόγω της κατά τις εντολές του Θεού βιωτής του, αλλά και φίλο των αγίων του Θεού, των Αγιορειτών Πατέρων και ιδιαιτέρως του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Τόνισε όμως ότι ο Άγιος ήταν και φίλος των επικεφαλής του Οικουμενικού Θρόνου συνδέοντας το Ορθόδοξο φρόνημα με την Εκκλησιολογική συνείδηση και την φιλοκαλική ζωή. Υπήρξε όντως Καλλίνικος και στο όνομα και στον τρόπο της ζωής του. Από την νεότητά του έζησε μέσα στην Εκκλησία και στην λατρεία Της. Ήταν «αίμα μεν γονέων ευσεβών, θρέμμα δε ιερέων ευλαβών, κτήμα δε τω Θεώ» κατά τον λόγο του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου. Αλλά και η μετέπειτα ζωή του στην Εκκλησία υπήρξε άξια της προγενέστερης ανατροφής του. Συνδύαζε αρμονικότατα την θεολογία με την πράξη, την διοίκηση με την ποιμαντική, το κήρυγμα με την ασκητική, την φιλοθεΐα με την φιλανθρωπία, την φλογερή διακονία με την κατ᾿ ιδίαν προσευχή. Έμοιαζε σε όλα με τον συντοπίτη του Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον οποίον αγαπούσε πολύ. Δεν έμοιαζε καθόλου με ιδιόμορφους αυτοχειροτόνητους θεολόγους, ιεροκήρυκες και κατηχητές, οι οποίοι προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον θεανθρώπινο οργανισμό της Εκκλησίας. Γεννήθηκε μέσα στην Εκκλησία, έζησε μέσα στην Εκκλησία και κοιμήθηκε μέσα στην Εκκλησία διακονώντας παντού και πάντοτε με αξιοθαύμαστη ισορροπία και νηφαλιότητα τον ευλογημένο λαό του Θεού, τον οποίον ποίμανε με επιστήμη. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ακόμη στους Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και Εδέσσης κ. Ιωήλ, πνευματικά αναστήματα του Αγίου, καθώς και στην μαρτυρία πολλών που γνώρισαν τον Άγιο για την συμβολή τους στην ανάδειξη της αγιότητός του εκφράζοντας την Εκκλησιαστική συνείδηση. Επικαλέστηκε τέλος τις πρεσβείες του Αγίου υπέρ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, της μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως καθώς και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ως Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στις ιερές ακολουθίες έψαλαν ο Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, τον οποίο διηύθυνε ο Διευθυντής της Σχολής, Πρωτοψάλτης Αριστοτέλης Βογιατζόγλου καθώς και οι ιεροψάλτες του Καθεδρικού Ιερού Ναού.
Στις ιερές ακολουθίες του εορταστικού διημέρου παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, οι Δήμαρχοι Εδέσσης, Πέλλης, Αλμωπίας και Σκύδρας, οι βουλευτές του Νομού κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και Θ. Τζάκρη, ο Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Υποστράτηγος Γ. Χατζηγεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
Οι ιερές ακολουθίες του Πανηγυρικού Εσπερινού με την τελετή της Αγιοκατατάξεως (14/10) και ο Όρθρος με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο (15/10) μεταδόθηκαν ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε και είναι διαθέσιμες στους συνδέσμους:
1. Πανηγυρικός Εσπερινός
2. Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο