Βιβλιοπαρουσίαση
Το βιβλίο «Αψέντι, η πράσινη νεράιδα» (εκδ.Μολύβι, 2022) της Ιωάννας Αμπατζή, θα παρουσιάσει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος», το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 και ώρα 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Έδεσσας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- Αποστολία Μαλαδάκη, φιλόλογος, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Φ.Σ.Ε.
- Χρήστος Μπιμπίτσος, συγγραφέας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Αλίκη, Λούσα, Λένα Ζιώγα, Μερόπη Βλάχου και Μαρία Κρεμμύδα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο (ιστορικό μυθιστόρημα):
Ο Αλφρέντ τρέχει με το ποδήλατο, πυροβολεί με το ρεβόλβερ του και μιλά για παταφυσική.
Η Μαργαρίτα φορά αντρικά ρούχα στο Σαλόνι της Τρίτης και ενίοτε γράφει πορνογραφήματα..
Ο Τουλούζ, όταν δεν φτιάχνει κοκτέηλ για την Πολική και την Γκουλού, ζωγραφίζει.
Ο Βαλέ αγαπά τον συμβολισμό αλλά και τα κελιά του Γραν Γκινιόλ..
Ο Μαρτσέλο αφήνει τη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης για τα αψεντοχώραφα.
Ο Πάμπλο δοκιμάζει λαγό στιφάδο στου μπάρμπα Φρέντ και ζωγραφίζει τον Λόλο τον γάιδαρο.
Η Σουζάν φορά ένα ακριβό δαχτυλίδι.
Ο Γκιγιώμ κλέβει παιδικά αλογάκια.
Ο Ζαν θέλει τις μπότες του καλογυαλισμένες.
Ο Ανρί παίζει βιολί έξω από την όπερα.
Κι εκείνη, τους κοιτά, ψιθυρίζει στο αυτί τους, τους εμπνέει, τους φτάνει στα άκρα, ζητά να τη λατρέψουν και να τη δικαιώσουν. Ιπποκράτειο οίνο, αψίνθιον, πράσινη μούσα, Αρτεμισία, πράσινη νεράιδα, αψέντι, σμαραγδένια μούσα, πράσινο φίδι. Έτσι τη φώναζαν.
Η συγγραφέας:
Η Ιωάννα Αμπατζή αποφοίτησε από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Washington State University και το University of Kansas στα τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου, ενώ πρόσφατα, απέκτησε και έναν δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, Φλώρινα) με κατεύθυνση στην Παιδική Λογοτεχνία. Πέρα από τη διδακτική της εμπειρία, ασχολείται χρόνια με τη συγγραφή και την τέχνη. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και ζωγράφος σκηνικών στην Αμερική και έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις εικαστικών και ζωγραφικής εδώ στην Ελλάδα. Μικρά θεατρικά της έχουν παιχτεί σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Έδεσσας. Μαθήτρια του Μίμη Σουλιώτη, του Τίτου Πατρίκιου, του Θανάση Βαλτινού, έχει βραβευτεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, τόσο για τα ποιήματα, όσο και για τα διηγήματά της. Πρόσφατα, πήρα το πρώτο βραβείο ποίησης στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του "Αρχείου Ιστορίας και Τέχνης Γεώργιος Παπαθανασίου", με προεδρεύουσα την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.