ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Καταστροφές από πλημμύρες στη Π.Ε. Πέλλας
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας το διήμερο 23 και 24 Ιανουαρίου 2023 προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε δημόσιες υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες και αγροτικό και παραγωγικό κεφάλαιο.
Συγκεκριμένα, υπήρξαν πλημμύρες επί του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, υπερχείλιση και υποχωρήσεις πρανών στις κοίτες ρεμάτων και χειμάρρων, θραύση τμημάτων αναχωμάτων, πλημμύρες σε αγροκτήματα, κατοικίες και επιχειρήσεις και άλλες βλάβες στις αστικές υποδομές και στο φυσικό περιβάλλον.
Στο Δήμο Πέλλας η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε διάφορα χωριά (Αρχοντικό, Δαμιανό, Λεπτοκαρυά, Μεσιανό, Παραλίμνη κ.λπ.). Υπήρξε θραύση αναχώματος, σε δύο τουλάχιστο σημεία, του χείμαρρου Τσεκρέ- Παραλίμνης και υπερχείλιση αυτού, ενώ πλημμύρισε και η παλαιά εθνική οδός μεταξύ Νέας Πέλλας και Παραλίμνης.
Στο Δήμο Σκύδρας έσπασε το πρανές στη τάφρο του Δροσερού και πλημμύρησαν χωράφια σε διάφορα χωριά (Σανδάλι, Δάφνη, Λιποχώρι, Καλλίπολη, Καλύβια), ενώ καταγράφηκαν καταστροφές και στη Νέα Ζωή. Έκλεισε επίσης λόγω του μεγάλου όγκου των νερών η παλαιά εθνική οδός στη διασταύρωση της Δάφνης.
Στην Αριδαία, του Δήμου Αλμωπίας, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ ζημιές επίσης έχουν προκληθεί στα χωριά Σωσσάνδρα, Ξιφιανή, Υδραία κ.λπ., ενώ πολλά χωράφια στην ευρύτερη περιοχή πλημμύρισαν.
Για ακόμη μια φορά η εκδήλωση ενός έντονου αλλά συχνά επαναλαμβανόμενου φυσικού φαινομένου, αναδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. Αποδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των αιρετών που κάθε φορά προσπαθούν να αποφύγουν, κρυπτόμενοι πίσω από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Κυβέρνηση και Ε.Ε. προτιμούν να αποζημιώνουν από το να προλαμβάνουν, προφανώς γιατί τους κοστίζει λιγότερο. Ακόμη όμως και αυτές οι αποζημιώσεις πολλές φορές είτε δεν δίνονται είτε είναι “ψίχουλα”. Είναι χαρακτηριστικό ότι επανειλημμένως τέτοια αναγκαία έργα υποδομών απορρίπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μη επιλέξιμα γιατί δεν είναι "ανταποδοτικά", δηλαδή δεν φέρνουν κέρδος σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παρά την εξέλιξη της επιστήμης και της δυνατότητας έγκαιρης πρόγνωσης ενός καιρικού φαινομένου όσο έντονο κι αν είναι και της δυνατότητας εξασφάλισης μέσων πρόληψης, το αστικό κράτος προτάσσει έργα για τη στήριξη και την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και όχι υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής θωράκισης και άλλα εγγειοβελτιωτικά και αποστραγγιστικά μέτρα, αντιπυρικά, αντισεισμικά ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
- ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
- Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις.
- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ και ειδικά για τους αγρότες τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
- Να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ και η ενίσχυση του με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.
- Να ενισχυθεί άμεσα η αντιπλημμυρική θωράκιση της Π.Ε. Πέλλας με έργα υποδομής που θα προστατεύουν τις καλλιέργειες και τα σπίτια.
- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ και ειδικά για τους αγρότες τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας