Με στόχο να φέρει τον κόσμο της ρομποτικής και της τεχνολογίας πιο κοντά στα παιδιά και τα σχολεία διοργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα στα Γιαννιτσά το Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας 2023
To φεστιβάλ θα διεξαχθεί την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών με δια ζώσης παρουσιάσεις, έκθεση μαθητικών έργων και ορισμένες διαδικτυακές παρουσιάσεις ενώ την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 θα γίνουν εξ αποστάσεως παρουσιάσεις έργων μαθητικών ομάδων και εκπαιδευτικών και εργαστήριο/workshop εκπαιδευτικής ρομποτικής και 3D-σχεδίασης.
Το «Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας 2023» έχει ως σκοπό την γνωριμία μαθητών και εκπαιδευτικών με την (εκπαιδευτική) ρομποτική, τη διάδοση της χρήσης της και την αξιοποίηση της ρομποτικής και της τεχνολογίας, γενικότερα, σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης (μαθήματα Θετικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνολογικών Επιστημών - μαθήματα τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ). Επίσης, η προτεινόμενη δράση στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για την συμβολή της ρομποτικής και της τεχνολογίας, γενικότερα, στην επίλυση προβλημάτων (περιβαλλοντικών, τεχνολογικών, επιστημονικών, υγείας, κ.ά.).
Πιο αναλυτικά, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία
- Να πληροφορηθούν για την εκπαιδευτική ρομποτική (υλισμικό και λογισμικό), για την ραγδαία διάδοση στη χρήση της και για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες Ρομποτικής και τα πλεονεκτήματά τους
- Να κατατοπιστούν για το πώς η ρομποτική και η τεχνολογία, γενικότερα, μπορεί να ενταχθεί και να αξιοποιηθεί στην διδασκαλία μαθημάτων Θετικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνολογικών Επιστημών - μαθημάτων τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ.
- Να αντλήσουν ιδέες, οι οποίες θα αποτελέσουν έναυσμα για την αξιοποίηση της ρομποτικής και της τεχνολογίας, γενικότερα, τόσο στην διδακτική διαδικασία στο Σχολείο, όσο και στο σπίτι.
- Να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες για την εφαρμογή της ρομποτικής μέσω των βιωματικών εργαστηρίων.
- Να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για τη διάδοση της χρήσης ρομποτικής.
- Να προσεγγίσουν διαθεματικά μαθήματα Θετικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνολογικών Επιστημών - μαθήματα τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ.
- Να συναντηθούν και να αλληλεπιδράσουν με μαθητές / εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων και να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες.
- Να ενημερωθούν για το πώς η ρομποτική και η τεχνολογία, γενικότερα, μπορεί να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων (περιβαλλοντικών, τεχνολογικών, επιστημονικών, υγείας, κ.ά.).
- Ετοιμαζόμενοι για την παρουσίαση, οι μαθητές/-τριες να εμπεδώσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν το θέμα του project τους και να νιώσουν «μικροί επιστήμονες» και δάσκαλοι.
- Να προβληματιστούν σχετικά με τις προοπτικές της χρήσης / αξιοποίησης της ρομποτικής και της τεχνολογίας, γενικότερα, τα ενδεχόμενα προβλήματα και να αρχίσουν να σκέφτονται για δυνατότητες επίλυσής τους.
Το Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας 2023 περιλαμβάνει παρουσιάσεις μαθητικών ομάδων, δηλ. επίδειξη και παρουσίαση (από μαθητές):
- έργων υλισμικού (hardware), π.χ. ρομποτικοί μηχανισμοί, συστήματα μικροελεγκτών με αισθητήρες, κατασκευές (π.χ. «έξυπνο σπίτι», «έξυπνη πόλη», κλπ),
- πειραμάτων με χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού, π.χ. μικροελεγκτών, προϊόντων 3D-σχεδίασης & εκτύπωσης, άλλων συσκευών κλπ,
- έργων ή πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν με χρήση ειδικού λογισμικού (π.χ. TINKERCAD, phyphox κ.ά.).
- παρουσιάσεις (από εκπαιδευτικούς κ.ά.) καινοτόμων δράσεων εκπαιδευτικής ρομποτικής (τεχνολογίας, γενικότερα), διδακτικών σεναρίων, καλών πρακτικών κλπ.
- workshops/εργαστήρια με χρήση ειδικού λογισμικού προσομοιώσεων για κυκλώματα με μικροελεγκτές, 3D σχεδίαση.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις 2 ημέρες το Φεστιβάλ στο youtube
Υλικό από τα φεστιβάλ των προηγούμενων ετών υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών ΕΦΚΕ Πέλλας: https://ekfepellas.blogspot.com/p/2022.html
Διοργανωτές
Μεταπτυχιακό ΔΙ.Φ.Ε.Τ. του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.
Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας
Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ)
Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αγίων Αναργύρων Αττικής, Αλεξανδρούπολης, Αμπελοκήπων Αττικής, Αργολίδας, Γρεβενών, Δράμας, Ευόσμου Θεσ/νίκης, Ηλιούπολης Αττικής, Θεσπρωτίας, Κέντρου Θεσ/νίκης, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Κοζάνης, Κω, Λακωνίας, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σερρών, Τούμπας Θεσ/νίκης, Χανίων, με την υποστήριξη της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.